Blog 1: Wat is GRaiNNOVATE?

Afhankelijk van de omstandigheden produceert Europa rondom de 270 miljoen ton graan, de helft hiervan is tarwe. Van deze tarwe wordt ongeveer 40 miljoen ton verwerkt tot meel in maar liefst 3.800 meelfabrieken. Niet elke kwaliteit tarwe is geschikt voor brood, dus kwaliteitsmetingen zijn cruciaal. Sensortechnologie heeft de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Innovaties zoals NIR-technologie (Near-Infrared) maken het mogelijk om in enkele seconden het vocht- en eiwitgehalte van graan te meten. Een belangrijke stap richting een efficiëntere graanketen.

Toch zijn veel analyses, zoals de Glutenindex, Falling Number en kiemkracht, nog gebaseerd op oude en tijdrovende methoden. Vaak is er voor elke meting een aparte handeling nodig en moet het graan eerst worden vermalen. Deze verouderde werkwijze leidt tot een suboptimaal gebruik van middelen, zoals personeel en grondstoffen. Het project GRaiNNOVATE richt zich op het moderniseren van deze processen door innovatieve meetmethoden te ontwikkelen die snellere en nauwkeurigere kwaliteitscontroles mogelijk maken.

Het belang van snellere kwaliteitsmetingen

GRaiNNOVATE richt zich op het optimaliseren en automatiseren van kwaliteitsmetingen om de supply chain te verbeteren en de verspilling van resources als tarwe en andere grondstoffen, arbeidskrachten, brandstof en water te minimaliseren. Dit draagt direct bij aan SDG12: verantwoorde consumptie en productie, door efficiënter gebruik te maken van beschikbare grondstoffen en energie.

De innovatie: SMS4Grain

Een belangrijke doorbraak binnen dit project is de ontwikkeling van het meetapparaat SMS4Grain. Dit innovatieve meetinstrument combineert meerdere (bio)fotonicasensoren en kunstmatige intelligentie om in minder dan 9 minuten de kwaliteit van graan te analyseren – een enorme tijdsbesparing ten opzichte van de huidige methoden die 45-60 minuten duren.

Dankzij het gebruik van meerdere (bio)fotonicasensoren en kunstmatige intelligentie kan de SMS4Grain snel en nauwkeurig belangrijke kwaliteitsindicatoren meten. Het apparaat is bovendien ontworpen voor eenvoudige bediening, waardoor ook medewerkers zonder specialistische kennis kwaliteitsmetingen kunnen uitvoeren. Dit maakt het meetproces efficiënter en toegankelijker voor meelproducenten. Dit is extra relevant omdat de graan- en meelsector kampt met een groeiend tekort aan geschoold personeel; technologieën zoals de SMS4Grain kunnen helpen om deze uitdaging het hoofd te bieden.

De projectpartners

GRaiNNOVATE is een grensoverschrijdende samenwerking tussen vijf kernpartners en negen associate partners, die gezamenlijk werken aan de ontwikkeling en implementatie van SMS4Grain:

  • Meluna Research B.V. uit Wageningen, Nederland leidt het project en is eigenaar van het prototype.

  • Rheinland Technologie GmbH uit Kalkar, Duitsland ontwikkelt en produceert de eerste generatie van het meetapparaat.

  • Plange GmbH uit Neuss, Duitsland, een toonaangevende meelproducent, test en valideert de technologie in een realistische omgeving.

  • JADS uit 's-Hertogenbosch, Nederland (Jheronimus Academy of Data Science) brengt expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie.

  • Aspectus Technology GmbH uit Kalkar, Duitsland richt zich op de voorbereiding van de marktontwikkeling van de SMS4Grain.

Met deze sterke samenwerking beschikt GRaiNNOVATE over alle expertise die nodig is om de SMS4Grain klaar te maken voor de markt.

Europese steun voor innovatie

Het project GRaiNNOVATE maakt deel uit van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Unie, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, het Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen, en de provincies Gelderland en Noord-Brabant.

Dankzij deze ondersteuning kan het project een belangrijke bijdrage leveren aan duurzamere voedselproductie en een efficiëntere graanverwerking in Europa.


Blijf op de hoogte!

Wil je meer weten over GRaiNNOVATE en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn of bezoek onze website voor meer informatie!

Previous
Previous

Blog 1: Was ist GRaiNNOVATE?